قیصر امین پور و سعدی
وزن اشعار قیصر امین پور
یکی از روش های ارتباط گرفتن با کودکان و نوجوانان در شعر استفاده از وزن ریتمیک و واژه های موزون و خوش آهنگ می باشد و قیصرامین پور از این اوزان و نیز دیگر اوزان برای عام در شعرهایش به تنوع استفاده نموده است.
در ادامه لیستی از اشعار قیصر امین پور و تاریخ آن ها را می بینیم :
طوفان در پرانتز(نثر ادبی) 1365
منظومه ظهر روز دهم (شعر نوجوان) 1365
مثل چشمه، مثل رود (شعر نوجوان) 1368
بی بال پریدن (نثر ادبی) 1370
مجموعه شعر آینه های ناگهان 1372
به قول پرستو (شعر نوجوان) 1375
گزینه اشعار ( مروارید) 1378
مجموعه شعر گل ها همـه آفتابگردان اند 1380
دستور زبان عشق قیصر امین پور 1386
مرگ قیصر امین پور
قیصر امین پور بعد از تصادفی در سال 1378 همیشه از بیماریهای مختلف رنج میبرد و حتی دست کم دو عمل جراحی قلب و پیوند کلیه را پشت سر گذاشته بود و در نهایت حدود ساعت 3 بامداد سهشنبه 8 آبان 1386 در بیمارستان دی دار فانی را وداع گفت پیکر این شاعر در زادگاه خویش گتوند و در کنار مزار شهدای گمنام این شهرستان به خاک سپرده شد. بعد از مرگ قیصر امین پور میدان شهرداری منطقه 2 واقع در محله سعادت آباد تهران به نام قیصر امین پور نامگذاری گردید.
نکات دستوری
نکات دستوری در آثار سعدی به درست ترین شیوه ممکن رعایت گردیده است. عنصر وزن و موسیقی، منجر به حذف شدن و یا پیش و پس شدن ساختار دستوری در جملات وی نمی شود و سعدی به ظریف ترین و طبیعی ترین شیوه ممکن در لحن و زبان، با وجود تنگنای وزن، از عهده این کار برمی آید.
ایجاز
ایجاز در لغت یعنی خلاصه گویی و یا پیراستن شعر از کلمات زاید و اضافی. پرهیز از عبارت پردازی های بیهوده ای که نه تنها نقشی خاص در ساختار کلی شعر بلکه از زیبایی کلام نیز می کاهند، در شعر و کلام سعدی نقش ویژه ای دارد.
از بعدی این ایجاز که در غایت زیبایی است، منجر به اغراق های ظریف تخیلی و تغزلی می شود و زبان شعر را از غنایی بیشتر برخوردار می کند. در اشعار سعدی در دیوان وی و همچنین گلستان و بوستان هیچ کلمه ای بدون دلیل اضافه یا کم نمی شود.
در دو حکایت شیرین زیر از “گلستان سعدی” به خوبی مشاهده می شود که سعدی تا چه مقدار از معنی را در چه اندازه از سخن می گنجاند:
حکایتی از گلستان سعدی: پادشاهی پارسایی را دید، گفت: «هیچت از ما یاد آید؟» گفت: «بلی، وقتی که خدا را فراموش می کنم.»